Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mops

29. 1. 2020

Mops je staré psí plemeno malého vzrůstu. Mops má zdánlivě mrzutý vzhled, ale je to přítulný pes. Toto odvážné plemeno je bojovné, soběstačné, neobyčejně tvrdé a přizpůsobivé. Jeho statné tělo, plochý obličej a nemžikající pohled naznačují silnou osobnost. Ačkoliv je to cílevědomý a silný psík, jen zřídka bývá agresivní. Mops je přátelský pes, vstřícný ke všem lidem, bez stínu nedůvěřivosti či dokonce agresivity. Je roztomile hravý, čilý a veselý. Je to povahou šťastný a veselý pejsek. Pro toto plemeno je charakteristická citová závislost na člověku, vyžaduje intenzivní, pokud možno i fyzický kontakt s majitelem, jemuž je bezmezně oddán. Výchova mopse není složitá, je potřeba jen hlídat, aby nebyl přespříliš rozmazlován. Je to klidné plemeno s vyrovnanou povahou a bez obvyklých zlozvyků.

Psi tohoto plemena se však potýkají s očními problémy, například zánětem rohovky; mohou také mít sklon k obezitě, která může způsobit další zdravotní komplikace. Mops také obvykle funí a chrápemops.jpg. Protože má mops zkrácený čenich, má toto plemeno sklon k dýchacím obtížím a nesnáší přílišné horko.

Mops se průměrně dožívá 13 až 15 let. Srst má jemnou, hladkou, měkkou a lesklou; nikdy se nevlní. Zbarvením je stříbrný, plavý, meruňkový nebo černý. Mops může mít tzv. „úhoří pruh“, který probíhá až ke kořenu ocasu. Váží okolo 6 až 8 kg.