Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čivava

Čivava je nejmenší psí plemeno na světě. Čivava pochází z Mexika. Předpokládá se, že tito psi dříve v oblasti střední Ameriky žili volně v norách. Čivavy se dožívají 12 až 20 let. Čivava váží 1,5 - 3 kg a měří cca 15 - 23 cm. Charakteristickým znakem plemene je zakulacená hlava jablíčkového tvaru, s krátkým a rovným čumákem. Oči jsou kulaté, výrazné, ale nevystupující, uši někdy malé, velké a vztyčené.

Toto plemeno se vyskytuje ve dvou varietách: krátkosrstá (srst je krátká, lesklá a měkká, přiléhá po celém těle, je mírně delší na krku a ocase) a dlouhosrstá (srst je jemná a hedvábná, rovná nebo lehce vlnitá, tvoří třásně na uších, krku, na zadní straně hrudních a pánevních končetin, na tlapkách a na ocase). Trup je dobře stavěný, záda rovná, končetiny silné a dobře osvalené, tlapky malé a oválné. Ocas nese čivava vždy charakteristicky ohnutý nebo zatočený v půlkruhu se špičkou směřující proti bedrům. Barvy jsou přípustné všechny.

Čivavy mají velké sebevědomí a odvahu, ale kvůli své velikosti se často bojí. Nedůvěřují cizím lidem a mají teritoriální instinkt. V případě podcenění výchovy může být agresivní, proto je důležitá socializace od štěněte (nejlépe hned od 3 měsíců). Miluje procházky a teplo (často se vyhřívá na slunci). Je vhodná do bytu. Většinou bývá fixována na jednoho majitele.civava.jpg